Servicii
PSIHOTERAPIE DE CUPLU
Dainto, Baucom, Epstein și Dutton (1998) subliniază faptul că problemele apărute în cadrul relațiilor de cuplu reprezintă factori stresanți de importanță majoră, care conduc la tulburări psihopatologice cum ar fi depresia și anxietatea. Conflictele dintre parteneri au, de regulă, un caracter cronic și reprezintă modele repetitive de interacțiuni negative, cum ar fi solicitare-retragere sau evitare reciprocă (Christensen, 1988 ; Epstein, Baucom și Rankin, 1993).
La multe cupluri se constată o escaladare a conflictelor care alterează funcționarea normală a partenerilor și care conduc la crize ce amenință echilibrul psihic al membrilor cuplului și stabilitatea relației. Din nefericire, majoritatea cuplurilor nu recurg la consiliere de specialitate decât atunci când situația de criză a atins punctul culminant.
Holdevici, I. (2009). Tratat de psihoterapie cognitiv-comportamentală. București: Editura Trei.
Durata ședinței: 60 de minute
CONSILIERE PARENTALĂ
Consilierea parentală este procesul promovării și suportului dezvoltării fizice, emoționale, sociale și intelectuale a copilului din copilărie până la vârsta adultă, referindu-se la aspectele creșterii unui copil, făcând abstracție de relația biologică.
În psihologie, teoria investirii parentale sugerează că diferențele de bază dintre femei și bărbați, în această privință, au un rol foarte important din punct de vedere adaptativ, conducând spre diferențele de sex-rol și preferințe.
Durata ședinței: 60 de minute.
PSIHOTERAPIE DE FAMILIE
Hilio (2002) este de părere că intervenția cognitiv-comportamentală în cazul familiilor aflate în criză o depășește sub aspectul problematicii pe cea care se referă la cupluri. Acest tip de intervenție abordează familia ca sistem și pune un accent deosebit pe tehnicile de negociere și realizarea unor contracte (Gordon și Davidson, 1981; Jacobson și Margolin, 1979; Liberman, 1970; Paterson, 1982, 1985) vizând cu precădere familiile cu copii problematici (Sanders și Dadds, 1993).
Obiectivul psihoterapeutic
Psihoterapia are ca obiectiv să-i ajute pe membrii familiei să conștientizeze faptul că distorsionările cognitive și convingerile iraționale stau la baza tulburărilor emoționale.
Holdevici, I. (2009). Tratat de psihoterapie cognitiv-comportamentală. București: Editura Trei.
Durata ședinței: 60 de minute